Affärsänglarna tar kommandot?

0 Comment

DollarEn av Ideons företagsinkubatorer, Ideon Innovation, släppte i går ett pressmeddelande om att riskkapitalet börjar vakna igen. I texten och i finansieringsexemplet kan man utläsa att det nu finns pengar till unga bolag igen – men att det är affärsänglarna och inte de traditionella riskkapitalfonderna som satsar.

”Vi har märkt en stark återhämtning bland våra affärsänglar och i slutet av 2009 då ROI presenterade sig hade vi över 50 affärsänglar som tog del av deras presentation. Det är alltid glädjande att arbetet ger resultat”, säger Nicholas Jacobsson, VD för investornätverket Connect Skåne.

draknästet_lund

Just nu, på Ideon Innovation, pågår dessutom Ekonomihögskolans i Lund eget Draknästet exakt i skrivande stund. Studenter på Entreprenörsprogrammet vid Lunds universitet får presentera sina idéer för  fem erfarna investorer; Patrik Söderlund på Lumitec, Claes Kinell på Muirfield Invest, Calle Gejde från egna bolaget Calle Gejde, Mikael Kretz på Know IT Create in Lund och Birgitta Neuhauser på B Neuhauser Konsultation.

“Åtta affärsidéer kommer att presenteras och diskuteras under cirka femton minuter vardera. Två av idéerna är baserade på forskning inom universitetet och är samarbeten mellan studenterna och forskarna.”

Investors VD, Börje Ekholm, säger i DI i dag att 2010 blir ett bra år på börsen. Det är långt från Investor till de unga teknikbolagen men ekonomi är en lång tråd som hänger samman; drar du i den på ett ställe påverkar det förr eller senare även andra bitar. Det är på tiden att kapitalet vaknar, faktum är att det nästan är för sent.

Läs även:

Fler tecken på upptinat riskkapital – Emerging101

Riskkapitaldrakar satte betyg på ivriga studenters affärsidéer – Sydsvenskan

Tre frågor till Patrik Söderlund på Lumitec… – Ideonbloggen

3 responses on “Affärsänglarna tar kommandot?

 1. Gustav Petersson

  Jag skrev själv ett inlägg kring “Dragons at the University” och jag tog mig friheten att länka till ditt inlägg. Jag var tyvärr förhindrad från att delta på eventet. Skulle du vilja berätta lite mer om vad som hände och vad du tyckte om det?

  Med vänliga hälsningar,
  Gustav

 2. Jimmy Wilhelmsson Post author

  Hej Gustav, klart du får länka hit – det uppskattas såklart. Jag hade tyvärr inte möjlighet att närvara på hela evenemanget utan fick springa in och ut (man ska ju jobba också) – men spontant kan jag säga att kvaliteten på projekten som presenterades var högre än jag hade väntat mig.

  Nocturnal Vision, som utvecklar en algoritm som ska ge kameror bättre mörkerseende, och som tog hem förstapriset gjorde det välförtjänt. Jag tror Ideon kommer att köra en kort intervjue med en av drakarna snart, återkommer när jag hör mer.

Leave a Reply