Det har helt slutat handla om fildelning

0 Comment

pirate logoDe juridiska representanterna för amerikansk nöjesindustri, RIAA och MPAA, har nu kommit överens om och lagt fram ett förslag på hur piratkopiering i framtiden bör bekämpas. Förslaget ser ut som en önskelista från spionfacket och delar av dokumentet beskriver dessutom hur FBI och Department of Homeland Security bör “hjälpa till” i jakten på pirater. Frågan har helt slutat handla om fildelning.

Magisterexamen i statsvetenskap fyllde jag med diverse studier om terrorism (då var ämnet iskallt i Sverige). Delar av mitt arbetsliv har dessutom bestått av att arbeta med omvärldsanalys så jag känner igen en spionönskelista när jag ser en. IDG rapporterar i dag kring det förslag som RIAA och MPAA lagt fram och som de på fullt allvar borde bli verklighet för att stoppa piratkopieringen av digital underhållning.

Den innehåller (enligt IDG) förslag på åtgärder som:

 • Spionprogram som installeras på användarnas datorer och som kan upptäcka piratkopierat material.
 • Obligatoriska brandväggar som kan känna av om en användare ägnar sig åt att sprida upphovsrättsskyddat material olagligt.
 • Den amerikanska tullen ska få söka igenom bärbara datorer, mediespelare och usb-minnen på jakt efter piratkopierat material.
 • Större internationella påtryckningar på andra länder att införa striktare lagar och regler kring upphovsrättsskyddet.
 • Amerikanska myndigheter såsom FBI och Department of Homeland Security bör bistå i jakten på piratkopierare.

Det här har ingenting med piratkopiering att göra längre. Att koppla in säkerhetspolisen är enbart en flört för att skaffa allierade, men det är mig veterligen första gången det gjorts så tydligt och konsekvent. Det branschen borde ägna sig åt är att se på sina egna tillkortakommanden och fråga sig vad de egentligen erbjuder sina tilltänkta kunder istället för att enbart krama distributionsleden och skylla dalande försäljningssiffror på nedladdning.

De borde fråga sig:

 • Hur skapar vi egentligen tjänster som är lika enkla som piratalternativen men där folk kan betala?
 • Personligen använder jag Headweb – bra och smidig, men på tok för dåligt innehåll. Hur ser vi till att innehållet i våra tjänster är lika välfyllda som piratalternativen?
 • Måste biografer få filmer innan butiker och uthyrningsställen? Borde folk få välja hur/var de ska få se filmen?
 • Och viktigast – vet vi vilka dörrar vi öppnar genom att hoppa i säng med de hårda grabbarna? De skiter nämligen i dina filmer och din musik – de vill bara ha sina metoder in i lagboken.

Detta må vara hårda ord. Men det är rätt farliga saker vi pratar om.

Du hittar fler detaljer här.

10 responses on “Det har helt slutat handla om fildelning

 1. Jakob

  För oss som vet hur samhället, människorna och informationsekonomin fungerar så är det bisarrt att följa hur politikerna besitter så monumental inkompetens i frågorna kring lobbying från nöjesindustrin.

  För kreatörer som grupp så finns bara nackdelar med nöjesindustrins önskelista. För samhället, rättsstaten och världskonjunkturen likaså.

  För nöjesindustrin finns dock kortsiktiga vinster i att maximera de intäkter de har från skadestånd för nyuppfunna brott och nyuppfunna straffskalor. Detta gäller särskilt eftersom dessa intäkter aldrig går tillbaka till kreatörerna utan alltid påverkar bottom line i nöjesbolagens resultaträkningar.

  Jag häpnar över politikernas oförmåga att göra ett professionellt arbete.

  I slutänden är det så att Reinfeldt som statsminister och ytterst ansvarig för politiken i Sverige är inkompetent och saknar professionalitet i yrket.

 2. Jimmy Wilhelmsson Post author

  Ja, klipper man ut listan som den är och läser den utan sin kontext så har den absolut ingenting med varken den kreativa industrin eller piratkopiering att göra.

  Det är ju det som gör den farlig. Lagboken bryr sig sällan om kontext.

 3. Dan

  Jag är orolig för PP:s profil i media. Ni är de enda som tydligt (för oss lite insatta) står för demokratiska sunda värderingar rörande integritet, mjukvarupatent & upphovsrätt, rätt till kontroll över sina privata data, osv. Extremt viktiga frågor, som visas bla i detta inlägg.
  – Men, ni syns inte i gammelmedia. Detta minskar säkert chansen till framgång i valet. Ett av problemen är att många (oinsatta) antagligen ser er som ett enfrågeparti runt den “uttjatade piratfrågan”. Partinamnet ger ju inga andra signaler heller, och som sagt syns ni för lite i gammelmedia för att kunna övertyga om annat. Jag vill därför passa på att ge ett förslag (igen) på namnbyte till “PrivatPartiet” (PP).

 4. Rasmus

  Intressant analys. Jag har själv gjort exakt samma reflektion men inte tidigare råkat på nån annan som ser det. Kanske för att jag själv jobbat väldigt mycket med omvärldsanalys, dock inte kring terrorism.

  Det jag funderat på är om upphovsrätts och branschorganisationer som IFPI, RIAA och MPAA har en helt annan politisk agenda egentligen än att göra det som är bra för deras medlemmar. Det är ju ofta vanligt att ledande företrädare i intresseorganisationer rekryteras ur vissa kretsar och inte alls bland medlemmarna. Och då kan organisationen få en politisk profil med rätt rejäl slagsida.

  I Sverige kan man se hur t ex vissa näringslivsorganisationer under många år varit stödorganisationer för Moderaterna pga att de systematiskt rekryterat fd Moderata studentpolitiker till alla kanslitjänster. Likaså finns det intresseföreningar som alltid rekryterar fd SSU:are till sina kanslier och därför fungerar mera som stödföreningar till Socialdemokraterna än att de arbetar med de frågor som medlemmarna prioriterar.

  Varifrån man rekryterar kanslipersonal och ledande företrädare brukar sammanfalla med organisationens tillkomsthistoria. Dvs hur, när och på vems initiativ grundades organisationen?

  Så man borde kunna få en indikation på om IFPI, RIAA och MPAA faktiskt driver sina medlemmars intressen eller om de har en helt annan politisk agenda genom att ta reda på deras tillkomsthistoria.

 5. Jimmy Wilhelmsson Post author

  @Dan: Nu är iofs jag ingen representant för PP – men ditt tips kanske var menat mer allmänt åt dem från PP som läser detta inlägg?

  @Rasmus: Så kan det vara, jag har dock ingen som helst insyn i hur läget är i de organisationer du nämner. Olika politiska agendor är ju dock vanligt i alla organisationer som driver någon form av lobbyverksamhet, det går liksom inte att undvika. Men det vore ju något för den undersökande journalisten att…ja, undersöka 🙂

 6. johan,karlskrona

  Det här är helt fruktansvärt
  och tyvärr blir jag inte förvånad.
  Vi protesterade mot FRA-lagen, vi borde gå ut på gator och torg och protestera mot det här.

 7. Dan

  @Jimmy: Ja, mitt inlägg kanske hamnade en anings på sidan av diskussionen här, och det riktar sig förstås främst till de representanter för (och varför inte väljare av) PP som jag antar läser här (jag är ingen representant själv). Jag skrev det på impuls… sånt här gör mig upprörd. Men det värsta är att så många (äldre?) inte verkar förstå eller bry sig – för om alla förstod så borde de bry sig, och då skulle vi gå säkra från såna här galenskaper.

Leave a Reply